tiistai 28. heinäkuuta 2015

Nappilaukku

Törmäsin nettiä selaillessa e-kirjaan, jonka kannessa on kuva hauskasta nappilaukusta. Arvelin, että kirjassa on laukun lisäksi muitakin kivoja malleja ja ideoita ja klikkasin kirjan samantien nettikaupan hyllystä ostoskoriini. Omaan laukkuuni nappasin mallista nappi-idean, muutoin laukkuni on erikokoinen ja -mallinen kuin kirjan laukku.


Laukun koristeena on 16 erilaisilla kankailla päällystettyä nappia. Nappien kankaat ovat vanhoja - siis todella vanhoja, peräisin äitini tilkkulaatikosta. Kankaista ommellut vaatteet on jo kaaaaauan sitten käytetty loppuun ja kudottu raidoiksi räsymattoihin. Mutta muistan hyvin, mitä ja kenelle kankaista oli ommeltu. Muistorikas ja -rakas laukku siis.


Laukku on kooltaan 23 cm x 20 cm ja siinä on pitkä nahkahihna. Laukun pellavakangas on tarttunut joskus mukaan kirppikseltä ja vuori on jostakin ompeluprojektista yli jäänyttä kangasta. Nappiruudukko on ommeltu ketjupistoin ohuehkolla pellavalangalla. Halusin laukusta tanakan ja muodossaan pysyvän ja käytin laukussa silittämällä kiinnitettävää Decovil-tukikangasta, joka toimiikin tässä tosi hyvin. Laukku on napakka, mutta ei kova. Tuntu muistuttaa nahkaa, kuten myyjä luonnehtii. Decoviliä on  kahdenlaista, paksumpaa ja ohuempaa, mutten muista kumpaa tämä käyttämäni on, sen verran aikaa sen hankkimisesta on. Ja tukikangas on siis ostettu Ullakasta. Laukun takaosaa koristamaan ompelin pätkän puuvillanauhaa.


Ja tosiaan - kirjasta löytyy paljon muitakin kivoja juttuja, joten jotakin muutakin siitä siis saattaa tulla tehdyksi. Mutta ensin täytyy päästä mustikkametsään - marjat ovat kypsyneet ja niitä on kuulemma paljon!

tiistai 14. heinäkuuta 2015

Virkattu kesähuivi

Vihdoinkin valmis! Huivi on ollut tekeillä niin pitkään, että pelkäsin jo sen päätyvän muutaman muun ikuisuusprojektin joukkoon. Huivilanka on hankittu jo pari kesää sitten lomareissulta Mikkelistä ja palojen virkkauksenkin aloitin kyllä saman tien, mutta sitten muut projektit kiilasivat väliin ja - pari talveakin.


Lanka on Katian ohutta Jaipur-puuvillalankaa ja malli on Katian mallilehdestä. Mallista poiketen valitsin omaan huiviini tuollaisen viileän sinisävyisen langan. Virkkauksesssa on käytetty ohueen lankaan nähden varsin isoa koukkua ja tämän yhdistelmän tuottama löysä ja valuva virkkausjälki näyttää mielestäni kivalta tässä. Ohjeessa on käytetty koukkua nro 4, mutta oma virkkauskäsialani on muutenkin sen verran löysä, että käytin vähän pienempää, eli kolmosen koukkua.



Kokeilin tässä samalla Pinterestistä joskus bongaamaani pingottamis-ideaa: työnsin styroksilevyyn puiset grillitikut ja pujotin palat niihin. Tässä tapauksessa palat eivät oikeastaan juurikaan pingottuneet, mutta tällä tavoin palat sai näppärästi samankokoisiksi, mikä helpotti niiden ompelemista yhteen.


Olen tosi tytyväinen lopputulokseen! Ja kiva fiilis tulee siitäkin, kun saa jonkin keskeräisenä odottaneen projetin valmiiksi! 

torstai 9. heinäkuuta 2015

Rahivanhuksen uusi palttoo

Vanha rahi on palvellut pitkään ja hyvin - niin pitkään ja hyvin, että se oli paikoin kulunut jo puhki.  Rahi on aikoinaan kirpparilta hankittu, joten se on varmasti jo ennen meille tuloaan ollut  tosi pitkään käytössä.  Sen päälle on mukava nostaa jalat telkkaria katsellessa ja sen kannen alla on säilytystila, johon voi laittaa vaikka meneillään olevan sukankutimen piiloon. Olen pitkään suunnitelllut rahin päällystämistä jotenkin, mutta vasta nyt syntyi idea siitä miten - ja saman tien toteutuskin.


Rahin kannen päälle on virkattu paksuista Mayflower-langoista uusi päällinen. Päällinen on virkattu samaan tapaan kuin aiemmin virkkaamani patalappusarja. Alunperin oli tarkoitus virkata päällinen myös itse rahiin ja aloitinkin jo virkkaamisen, mutta jotenkin se ei sitten kuitenkaan näyttänyt tarpeeksi kivalta. Sen sijaan ompelin rahiin yksinkertaisen hupun, jonka kangas on peräisin vanhasta Ikean päiväpeitteestä. Hupussa on kiristysnauha sekä alhaalla että ylhäällä, joten se on helppo tarvittaessa ottaa pois - jos vaikka kuitenkin haluaisi siihen  joskus sen virkatun päällisen.



Aiemmin sinapinkeltainen ja kulunut rahi palvelee nyt uudessa iloisenkirjavassa palttoossa - harmi vain, että en tajunnut ottaa ennen-kuvaa rahista, mutta ero entiseen on kyllä melkoinen!

lauantai 4. heinäkuuta 2015

Kesä ja kirjomukset

Vihdoin se kesä tuli ja lämpö ja auringonpaiste ja on voinut istuskella ulkona tekemässä kässyä - kyllä tätä on odotettu!


Osuin kauan, kauan sitten kangaskaupan tilkkulaarissa erivärisiin vohvelikankaan paloihin - tietysti melkein ilmaisiin - joten ne oli silloin ihan pakko ottaa mukaan. Olen jo aiemmin käyttänyt pari palaa pyyhkeiksi, mutta loput palat ovat joutuneet odottamaan käyttöön pääsyä. No nyt vohvelikirjonta tuntui juuri sopivan leppoisalta ulkokässyltä, joten kaivoin kankaat esiin ja asettauduin kankaineni ja lankoineni ulos kirjomaan. Ja voi että on ollut ihanaa!

 
Kirjontaseuralaiseni valitsi varjoisamman paikan ja keskittyi toisenlaisiin hommiin.


Kun kangaspalat ovat paloja, ne ovat sen kokoisia kun ovat, eli niihin piti ommella vähän lisuketta, jotta niistä saisi kivamman mallisia pyyhkeitä - samoin kuin noihin aiemmin tekemiini pyyhkeisinkin on ommeltu. Omista varastoista ei löytynyt mitään sopivaa lisukekangasta, mutta pääsin penkomaan sisaren kangasvarastoja ja sain mukaani, paitsi ison kasan juuri sopivaa keltaista kangasta, myös pari muuta, kaikki Marimekkoa - kiitokset vielä niistä!



Oi tätä ihanaa kesää - ja kesälomakin vielä kokonaan edessä!