perjantai 27. tammikuuta 2017

Tikkuripaita

Tai Hailuodon paita, tai Luotolainen, eli perinteinen Hailuodon kalastajaneule. Mies toivoi taannoin, että neuloisin hänelle villapaidan, sellaisen, jossa on napit olalla. Malleja etsiessä ja selaillessa löytyi Tikkuripaita, johon sekä paidan tilaaja että tekijä ihastuivat. Ja paita oli myös tosi kiva neulottava, yksinkertainen pintaneule ja kivoja yksityiskohtia, jotka toivat vaihtelua ja vähän haastettakin neulomiseen.


Villapaita oli ihan toiveneulottava siinäkin mielessä, että paita valmistui yhtenä kappaleena: hihat suljettuna neuleena suoraan etu- ja takakappaleeseen ja kaulus suoraan kaula-aukkoon neulottuna, eli ompelutöitä ei itse neuleen valmistuttua oikeastaan ollut. Etu- ja takakappalekin yhdistettiin virkkaamalla. Miten se valmiiden kappaleiden yhteen ompelu tuntuukin niin työläältä - tai oikeastaan niin ylitsepääsemättömältä, että vaikuttaa neulemallin valintaankin.


Paidan etupuolella on oikeilla ja nurjilla silmukoilla neulottu rekko, jota sanotaan myös västäräkiksi tai kaupungiksi. Olkapäillä on piilosilmukoilla virkattu kaitale (ja toisella olkapäällä se toivottu nappilista). Selkäpuolen yläosassa on koristeellinen v-levennys ja hihoissa kyynärpäistä alkaen kiva kavennusrivi.


Langaksi hankin Pirtin kehräämön värjäämätöntä karstalankaa (140 tex x3), ihanaa suomalaista villalankaa, mies valitsi keskiharmaan värin (nr 3). Ohje on Taito-lehdestä (6/2003) - uskomaton sattuma oli se, että kyseinen lehti löytyi omasta lehtihyllystä! Neuloessa seurailin myös Sydämenlämmittäjä ja tikkuripaita -kirjan ohjetta, jota käytin lähinnä piilosilmukkavirkkausten kerrosmäärissä. Muutaman koetilkun jälkeen päädyin neulomaan 2,5:n pyöröpuikolla, hihojen lopussa käytin samankokoisia sukkapuikkoja. Ihan hurjan kiva neuletyö, tlaaja on tyytyväinen lopputulokseen ja minä suorastaan vähän ylpeä aikaansaannoksestani!

12 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Upea! Saat olla todella ylpeä :)

mummo kirjoitti...

Kyllä on tosi hieno. Kivoja yksityiskohtia todellakin ja niin siististi olet neulonut.

Jaana kirjoitti...

Näyttää todellakin kivalle neulottavalle! Minäkin valitsen neulottavat mallit sen mukaan neulotaanko ylhäältä alas vai toisinpäin. Ja jos liikaa ommeltavia saumoja, niin suosiolla jätän neulomatta:) ne ei valmistu kuitenkaan....

Riitu, Koti männikössä kirjoitti...

Onpa komia paita ja kivat nuo kaikki napit ym. yksityiskohdat.

Rouva Hyrskyn Myrskyn kirjoitti...

Huh, komea, vanhaa, luonnollista, perinteistä!!

Anonyymi kirjoitti...

Tosi kivan ja lämpimän näköinen :)
t. Maria

Uutar kirjoitti...

Kiitos! Tämä on kyllä kiva perinteinen malli! Ja lämminkin paita on - nyt vain odotellaan pakkassäitä :)
Sen verran neulomisesta vielä, että paita on neulottu alhaalta kainaloihin saakka pyörönä ja sen jälkeen etu- ja takakappaleet erikseen. Sekä etu- että takakappaleen olkapäille on virkattu muutama kerros piilosilmukoita ja kappaleet on yhdistetty virkkaamalla. Eli ommella ei tarvinnut, kun hihatkin on neulottu suoraan paikalleen :)

Suvituulian kasityopaja kirjoitti...

Näyttääpä hienolta. Niin lämpimän näköinen. Just passeli hienojen yksityiskohtien kera.

Pitko kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Uutar kirjoitti...


Kiitos Pitko kommentista - tämä on kyllä kaunis klassinen mall!
Voi itku - sössin jotakin kommenttiisi vastatessani ja se hävisi jonnekin :(

Villa Pipo kirjoitti...

Oi joi, on muuten komea paita!

Uutar kirjoitti...

Kiitos Villa Pipo! Ja kiitos blogivierailustasi, tervetuloa toistekin!